fbpx

Iskias- og lændesmerter

Iskias er en nerve vi har i begge ben som udspringer fra vores ryg i lænden. Den er ca. 2 cm i diameter.

Iskias- og lændesmerter kan variere på mange måder, både ift. hvordan det føles at have smerterne, men også fordi der kan være forskellige årsager til smerterne.

Smerterne opstår, fordi iskias bliver påvirket et eller andet sted fra. Det kan være i dens forløb fra lænden, hvor den så går ned i balden og passerer periformis musklen. Der så trykker på iskias, som så går ned på forsiden og bagsiden af låret. Kan også gå ned i læggene og helt ud i fødderne.

Smerterne kan skyldes alle former for stræk og tryk på nerven. Det kan være alt fra stramme baldemuskler og lændemuskler, diskusskiver i lænden, der kan være beskadiget (diskusprolaps). Det kan også være stenoser pga. forsnævringer af nervekanalerne og betændelsestilstande i musklerne omkring lænd og balder.  

I de fleste tilfælde skyldes iskias- og lændesmerter et tryk fra en diskusskive fra lænden. Det så trykker på nerverne ned til benene, eller at nerven bliver klemt pga. de dybe baldemuskulatur, den skal passere.

Smerterne er ofte skarpe, borende, jagende og kan give følelsesforstyrrelser og nedsat kraft i benene.

Smerterne kan opstå af, at man krydser benene, overbelastning ved gentagende tunge løft som kan beskadige diskusskiverne, eller for hård træning, f.eks. ved løb uden langsom optrapning.  

Sørg altid for at få stillet diagnose af egen læge, inden du kommer til behandling.

Hos massagecph.dk har vi gode erfaringer med at behandle iskiassmerterne, via akupunktur behandlinger og sportsmassage.